Semena konoplje so že od nekdaj predstavljala pomemben del prehrane človeka. Zanimivo, da se zadnje čase sicer na nekoliko drugačen način njihova uporab aspet vrača. Mnogi sicer trdijo, da gre za nek trend, ki nima nekega pomembnega ozadja, spet drugi prisegajo na uživanje semen konoplje in jih bolj in bolj dodajajo k prehrani. Poglejmo si, katere so prednosti in načini uživanja semen konoplje.

Ali res lahko uživam semena konoplje?

Seveda. Semena konoplje predstavljajo dobro dopolnilo k prehrani in imajo svoje prednosti, ko govorimo o uživanju. Ločiti morate le med semeni, ki so namenjena gojenju in semeni, ki so namenjena uživanju.

1) Zelo veliko naravnih, enostavno prebavljivih beljakovin

Večina vseh prehranskih strokovnjakov, ki se spoštujejo, vam bo povedala, da so rastlinske beljakovine dramatično bolj zdrave in jih telo lažje prebavi kot beljakovine na živalih. V resnici so podatki iz nedavne študije iz splošne bolnišnice v Massachusettsu opazili zdravstveno evidenco več kot 130.000 ljudi v tridesetih letih in ugotovili, da imajo posamezniki, ki niso uživali živalskih beljakovin, “bistveno nižje stopnje smrtnosti kot mesojedi, “In da se je za vsako 3-odstotno povečanje vnosa kalorij v rastlinskih beljakovinah tveganje smrti zmanjšalo za 10%.

Zagotovo pa so semena marihuane eden najboljših virov naravnih rastlinskih beljakovin, ki jih lahko najdete. Zato so kmetje po vsem svetu (vključno z ameriškimi kolonisti iz 17. stoletja) uporabljali nič drugega kot konopljino seme, da bi “nahranili” svojo hrano (še preden je postala nezakonita). Prav zato je vse bolj priljubljen beljakovinski prah iz konopljinih semen, ki je vedno bolj priljubljen, in verjetno je to razlog, zakaj se borci svetovnega razreda, kot je Ronda Rousey, začnejo zjutraj z odmerkom konopljinih src, preden posežejo po telovadnici.

2) Vam lahko pomaga izgubiti (ali pridobiti) težo!

Verjeli ali ne, močne diete na osnovi konoplje so se uporabljale za pomoč ljudem pri pridobivanju in hujšanju. Za debele ljudi, ki želijo znebiti nekaj kilogramov, so semena marihuane odličen način, da ostanejo zdravi in ​​polni ves dan, saj so v klopu polni vitaminov (zlasti vitamina E), mineralov (vključno s kalijem, magnezijem, kalcijem, železom in cinkom) , hranila in (kot smo že razpravljali), beljakovine.

Na drugi strani so zaradi teh natančnih prehranskih značilnosti dobri tudi za lažjo telesno težo.

3) Ključna vsebnost omega maščobnih kislin

Čeprav so pomemben sestavni del zdravja organov in dobrega počutja celega telesa, ljudje naravno ne proizvajajo omega maščobnih kislin, kot sta omega 3 in 6 – zaužiti jih moramo iz zunanjih virov.

Vendar pa nekateri viri konopljino seme opisujejo kot najbolj bogat vir naravnih omega kislin v celotnem rastlinskem kraljestvu – več kot Chia semen, več kot orehi in celo več kot laneno seme.

4) Res, resnično dobro za vaše srce

Eden glavnih razlogov, zakaj je uživanje semen marihuane dobro za vaše srce, je, ker je bilo dokazano, da diete z veliko omega kislin znižujejo krvni tlak, zmanjšujejo tveganje za nastanek krvnih strdkov, ki povzročajo možgansko kap in povečajo celotno delovanje srca in ožilja.

Poleg tega je znano, da prisotnost arginina (ki proizvaja dušikov oksid) v konopljinih semenih povzroči sprostitev in širjenje krvnih žil, kar posledično zniža krvni tlak in zmanjša tveganje za srčni infarkt, pa tudi druge oblike srčno-žilnih bolezni (konopljina semena znano je tudi, da pomagajo okrevati srce po srčnem infarktu).

Končno je znano, da gama-linolna kislina, ki jo obilno najdemo v semenih marihuane, zmanjšuje nekatere beljakovine, ki lahko povzročijo vnetje – zlasti vnetje srca in okoliškega kardiovaskularnega tkiva.

5) Preprečevanje bolezni in dobro počutje celotnega telesa

Upoštevajoč vse zgoraj omenjene koristi za zdravje je lahko redno uživanje semen marihuane neverjeten način preprečevanja bolezni in krepitve splošnega zdravja in dobrega počutja celega telesa.

Glede na to, da je dokazano, da njihove srčno-žilne koristi zmanjšujejo tveganje za Alzheimerjevo bolezen, demenco in druga psihološka stanja, lahko rečete, da lahko konopljina semena tako spodbujajo duševno zdravje in dobro počutje, kot fizično.

Oh, in ali smo omenili dejstvo, da so semena marihuane eden edinih rastlinskih virov hrane, ki vsebujejo vsako aminokislino, ki je potrebna za človekovo preživetje? Mogoče je to razlog, da se je Leafly odločila, da jih bo opisala kot “najbolj prehransko popoln vir hrane na svetu.”

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja