ali so lepotna tekmovanja škodljiva

Lepotna tekovanja promovirajo ideal ženske lepote, ki ga realno lahko predstavlja le manjšina. Po drugi strani pa ta ideal izvaja pritisk na vse ostale ženske, ki mu morajo ustrezati. To je škodljivo za ženske, saj spodbuja diete, motnje hranjenja in plastično kirurgijo ali na splošno s tem, da jim daje občutek pomanjkljivosti.

Po drugi strani pa “zdrav” ženski idol spodbuja tudi zdrav način prehranjevanja, zdrav način življenja, gibanje, šport, …

Prav tako ne gre zanemariti zabave, ki jo lepotna tekmovanja predstavljajo za gledalce in udeležence. Ženske uživajo v nastopanju, mnogi ljudje pa uživajo v gledanju tekmovanja. Nihče ni prisiljen. Lepota “fit”, zdravega in ustrezno proporcionalnega človeškega telesa je pač nekaj ob čemer vsi lahko uživamo. Lepotna tekmovanja pa so ena od oblik, ki nam to omogočajo.
Res je tudi, da so ženske na lepotnih tekmovanjih sojene na podlagi zunanjega izgleda, namesto na podlagi drugih lastnosti oz. talentov. Lepotna tekmovanja sicer upoštevajo tudi talentiranost (npr. poznavanje glavnih mest :)), kar je lahko v redu, a to ne pomeni, da ženska lahko kaj slabše zgleda. Prav tako sojenje žensk na podlagi zunanjega izgleda, ne pa tudi moških, pripomore k podrejenosti žensk (kot bi zagovarjale  feministke), saj druge lastnosti (inteligenca) niso videne kot del idealne feminilnosti. Res pa je tudi, da obstajajo tudi moška “lepotna” tekmovanja, ki so prav v enakih pogledih lahko škodljiva za moške, a jih pač nihče ne gleda.
ali so lepotna tekmovanja škodljiva
Prav tako je res, da ljudje stalno ocenjujemo na osnovi fizičnih spretnosti. Šport, kjer sta fitnes in moč glavna dejavnika uspeha. Vsako tekmovanje pač v ospredje postavlja določene kvalitete. Tako lahko razumemo, da tekmovanje v dvigovanju uteži, ne zagovarja in sporoča, da je to početje primarna definicija vrednosti človeka. Torej na enak način kot lahko podelimo medaljo dvigovalcu uteži, lahko podelimo medaljo tudi lepi ženski.