Blog Miss športa Slovenije

Sem Lara Balič, finalistka izbora Miss športa Slovenije 2017. Obiskujem tretji letnik Gimnazije Nova Gorica in že dvanajsto leto treniram cheerdance s senior ekipo pod imenom Dolls dance nation. Kljub temu, da je v našem klubu osrednja tekmovalna kategorija cheerdance oziroma cheer ples, tekmujemo tudi v njeni podkategoriji cheer hip hop, poleg tekmovalnih koreografij pa se skozi leto naučimo tudi več zabavnih show točk, s katerimi večkrat nastopamo na različnih dogodkih in prireditvah.

Svetu bolj poznan cheerleading je v filmih in ostali zabavni industriji prikazan kot enostavno mahanje z rokami gor dol, levo desno, malo poskokov in še več krikov navijanja za ekipo, kateri navijačice pripadajo … Pa ni ravno tako.?

Cheerdance ali cheer ples kategorija izhaja iz Amerike in je del športne panoge cheerleading, zato ta avtomatsko pade v iste stereotipske vode kot cheerleading.

No, poskusila bom izpodbiti te stereotipe.

Cheerdance je skupinski šport in je sestavljanka različnih stilov plesa, najpogosteje pom plesa, hip hopa in jazza. Njegova dinamičnost in učenje posameznika pri sodelovanju v skupini pripomoreta k razvoju otrok in mladine ter prispevata h kakovostnejšemu preživljanju njihovega prostega časa, še posebej zdaj, v času grozno “moderno-tehnološke” usmerjenosti otrok. Ravno danes pa je bil Cheerleading zvezi Slovenije dodeljen drugi najvišji status članstva v Olimpijskem komiteju Slovenije.

Za razliko od ostalih športov se pri skupinskem plesu otroci naučijo sodelovanja v skupini, motoričnih spretnosti, natančnosti, izražanja otroške igrivosti in energičnosti skozi ples, navsezadnje pa jim ponuja tudi možnost, da pustijo delček umetniškega jaza v vsaki odplesani koreografiji.

Ko sem kot šestletna deklica začela trenirati, sem sprva vse treninge jemala le kot sprostitev in zabavo, saj takrat še nisem vedela, da bo ples zajemal tako velik del mojega življenja. Po dvanajstih letih nastopanja tako na odrih kot na tekmovalnih površinah si življenja brez plesa ne predstavljam. Treniram trikrat do štirikrat tedensko po dve uri. Treninge ponavadi začnemo z ogrevanjem, baletnimi vajami in vajami za moč in zatem nadaljujemo z učenjem novih ali piljenjem že naučenih koreografij. Dodatno enkrat tedensko imam tudi gimnastiko, saj so gimnastični elementi poglavitna sestavina točk.

Za konec naj še povem, da že na treningih ob plesu pozabim na vse probleme in skrbi, ki me mučijo tisti dan in se občutek brezskrbnosti se ob nastopanju pred publiko še okrepi. Zaradi karizme, ki jo moraš med nastopom izžarevati, sem pridobila veliko samozavesti in samozaupanja, kar mi pomaga tudi v vsakodnevnem življenju. Med plesom se izgubim v glasbi, se z njo poistovetim in poskušam sporočilo koreografije čim bolje predstaviti publiki, saj je po mojem mnenju največji uspeh plesalca to, da se njegov nastop dotakne publike. V vseh teh letih je bilo naslovov prvakinj in zmag veliko, a zaenkrat najpomembnejši dosežek ostaja naslov evropskih podprvakinj v kategoriji hip hop parov. ??

Lara Balič

  • Povej naprej

Ekipa Miss športa Slovenije

Prireditev Miss športa SlovenijeLeave a Reply

Your email address will not be published.