Blog Miss športa Slovenije

Sem Žaklina Jurkovič, finalistka izbora Miss športa Slovenije 2017. Trenutno se izobražujem na srednji zdravstveni šoli v Ljubljani v želji, da v prihodnosti postanem diplomirana medicinska sestra. Navdih za drvenje po belih strminah sem dobila od svoje mame, saj sem na smuči stopila že pri rosnih dveh letih.

Alpsko smučanje je zimski šport, ki zahteva maksimum ter fizično in psihično pripravljenost. Delimo ga na tehnične discipline (slalom in veleslalom) in hitre discipline (superveleslalom in smuk). Sama tekmujem v vseh disciplinah, najboljša pa sem v slalomu. Za vsako disciplino je potrebna tudi drugačna smučarska oprema, kot denimo smučarska čelada in smučarske palice. Zdi se mi, da je alpsko smučanje pomemben košček mozaika športnega znanja za vsakega posameznika, saj se mi zdi, da je ta šport enako pomemben, kot recimo plavanju ali vožnji s kolesom.

Odkar pomnim sem ljubiteljica adrenalina, zato sklepam, da sem se za alpsko smučanje navdušila prav zaradi tega. Prvič sem se resneje srečala z belimi strminami pri osmih letih, kjer se je začelo mojih prvih sedem let odrekanja, prilagajanja in profesionalno preživetega časa na snegu v Smučarskem klubu Logatec. Tam sem vztrajala do petnajstega leta, zatem pa sem zamenjala klub ter se pridružila skupini v Smučarskem klubu Postojna, kjer sem začela tekmovati v programu FIS. Tam so v meni opazili večji potencial kot poprej, kar me je še dodatno motiviralo, da sem, posledično, postopoma dosegala vedno boljše rezultate.

V sezoni 2015/16 sem dosegla kar nekaj dobrih izidov, kot so skupno drugo mesto v slovenskem pokalu za starejše mladinke, petkrat prvo mesto v slalomu v slovenskem pokalu ter tretje mesto v slalomu na državnem prvenstvu za starejše mladinke in še mnogo drugih dobrih rezultatov, ki sem jih dosegla na mednarodnih tekmovanjih FIS.

Nobena skrivnost ni, da šport predstavlja izjemno velik del mojega življenja, res pa je, da mu, zaradi intenzivnih priprav in tekmovanj, posvečam kar dve tretjini koledarskega leta, kar posledično pomeni, da se moram veliko stvarem odreči, med drugim tudi družini in prijateljem. Pri tem pa seveda trpi tudi prisotnost v šoli, saj moram velikokrat nadoknaditi šolske obveznosti, včasih tudi za vse leto nazaj. Alpsko smučanje je tudi velik finančni zalogaj za družine tekmovalcev, prav tako se opaža tudi dejstvo, da je vsako leto manj smučarjev, ker si družine ne morejo privoščiti vzdrževanja in maksimalne podpore talentom svojih otrok.

Večina treningov opravljamo v tujini in sicer na lokacijah, ki presegajo 3000 metrov nadmorske višine, najpogosteje v Avstriji, kar nas še dodatno utrudi. Običajno vstanemo zgodaj zjutraj, da pridemo prvi na smučišče, kjer ostanemo do zgodnjih popoldanskih ur. Takoj zatem se odpravimo v apartma, kjer skuhamo kosilo in se odpravimo na počitek. Po počitku imamo kondicijski trening, ki traja do dve uri, nato pa sledi še priprava smuči za naslednji dan.

Moje trenutne ambicije so, da opravim tečaj učitelja smučanja druge stopnje, v prihodnje si pa želim, da bi bilo moje športno poslanstvo prenašanje svojega dosedanjega znanja na mlajše generacije. Želim si, da bi se maksimalno usmerila v poučevanje smučanja, da bi lahko svoje izkušnje in znanje prenesla na vse obetavne in nadarjene smučarje, predvsem pa, da bi postala demonstratorka alpskega smučanja.

 

  • Povej naprej

Ekipa Miss športa Slovenije

Prireditev Miss športa SlovenijeLeave a Reply

Your email address will not be published.