Blog Miss športa Slovenije

Sem Lana Pregelj, sedemnajstletna članica Kotalkarskega kluba Renče in dijakinja Gimnazije v Novi Gorici, kjer obiskujem športni oddelek. Z umetnostnim kotalkanjem sem se začela ukvarjati, ko še nisem dopolnila tri leta, saj sem sledila stopinjam svoje strejše sestre. Bila sem sicer  plašna, a sem se vsakega treninga izjemno veselila in v tej igri močno uživala. Tam sem spoznala svoje najboljše prijateljice in prijatelje. Ker preživimo veliko časa skupaj, so se med nami stkale posebne vezi tako, da smo postali ena velika družina, ki bo vedno del mene in mojega življenja.

Ker marsikdo za umetnostno kotalkanje najbrž še ni slišal, vam bom ta lepi a izjemno zahteven šport na kratko predstavila. Na prvi pogled bi lahko rekli, da je umetnostno kotalkanje podobno drsanju, le drsalno rezilo nadomeščajo kolesca. Treniram dve disciplini umetnostnega kotalkanja, obvezne like in prosto kotalkanje, ki zajema izvedbo vaj na glasbo v kratkem in dolgem programu. Pri izvajanju obveznih likov sta potrebni tako izjemna natančnost kot umirjenost in zbranost ter prefinjeni občutek prenosa teže telesa v pravem časovnem intervalu, ko se peljemo po črti lika, ki ga izvajamo. Prosto kotalkanje pa ne združuje le izvajanja skokov in piruet, pač pa je na izbrano glasbo potrebno zaplesati. V svojih programih tako združimo vse skokovne elemente s plesnimi koraki in povežemo gibanje celotnega telesa v harmonijo elegantne in energične izvedbe celovitega programa. Ob tem je potrebno tempo izvedbe rahlo upočasniti, da bi dosegli maksimalno koncentracijo tik pred izvedbo posameznih skokov ali kombinacije le teh, saj lahko le s povsem natančno pripravo in postavitvijo svojega telesa izvedemo celovit dvojni ali trojni skok. Zato, da postanemo odlične kotalkarice, ki z »navidezno« lahkoto odplešemo celoten program, potrebujemo poleg vsaj povprečne nadarjenosti, še veliko treninga na različnih področjih. Največ opravimo specialnih kotalkarskih treningov, sledijo vaje za  telesno pripravljenost in baletne spretnosti, pomembna pa je tudi psihološka priprava ter utrjevanje samozaupanja. Neizogibna sta tudi posluh za glasbo in ritem.

Treniram vsak dan vsaj tri ure, velikokrat tudi dvakrat na dan, saj lahko dopoldanski trening izvedem v času športne vzgoje. Treningom in udeležbi na tekmovanjih posvečam ves svoj prosti čas. Že vrsto let nastopam za slovensko reprezentanco. Prvič sem reprezentančni dres oblekla leta 2008 in na tekmovanju za Pokal Evrope v Italiji, v kategoriji mlajših deklic in zmagala. Leta 2013 sem prvič nastopila na Evropskem prvenstvu in dosegla peto mesto, že leto kasneje pa sem na domačem prizorišču Evropskega prvenstva v naši domači kotalkarski dvorani, v Renčah, postala evropska podprvakinja v kombinaciji ter osvojila še bronasto koljano v izvedbi  prostega programa. V bližnji prihodnjosti si želim doseči kar nekaj zastavljenih ciljev. Že letos jeseni se bom prvič udeležila svetovnega prvenstva, ki se bo odvijalo na Kitajskem. Na tem tekmovanju želim doseči svoj najboljši dosežek oziroma uvrstitev v finalni nastop, med najboljših deset tekmovalk na svetu.

Kotalkaje….. eno samo trdo delo in veliko odrekanja, mojega in celotne moje družine, ki me pri tem podpira…… a to je moje veselje, to so moje sanje, zato si zelo želim, da bi ostala zdrava ter se izognila vsem poškodbam, ki na nas športnike neprestano prežijo, in z malo sreče, ki je v športu potrebna dosegla svoje cilje.

Obnem si želim, da bi s svojo uvrstitvijo v finale za Miss športa Slovenije 2017 približala ta lepi šport številnim mladim in jih navdušila, da se nam pridružijo.

 

  • Povej naprej

Ekipa Miss športa Slovenije

Prireditev Miss športa SlovenijeLeave a Reply

Your email address will not be published.