Ojla! Sem Dea Kepic in kot finalistka za Miss športa Slovenije 2017, vam bom predstavila svoj najljubši šport, tenis.

Stara sem 23 let, tenis pa treniram že 16 let. Začela sem pri štirih in pol, ko sta me starša vpisala. Ker sem bila tako majhna, nisem še vedela kaj vse to pomeni. Starši so me peljali na trening jaz pa sem pridno (upam) trenirala. Nimam veliko spominov na to začetno obdobje, ker je tako dolgo nazaj, samo slike. Leta so minevala jaz pa sem še vedno hodila na treninge, to je bila že nekako samoumevna stvar oz. stalnica v mojem življenju. Trenirati mi je bilo všeč, nikoli ni bilo razloga, da bi odnehala, pa tudi želje po treniranju katerega drugega športa nisem nikoli imela. Za to tudi ni bilo časa, saj sem tenis trenirala vsakodnevno, odkar pomnim po uro in pol, skoraj vsak vikend pa me je mama peljala na turnir, naj je bil ta v Kranju, Ljubljani, Rogaški Slatini ali Mariboru. Uspehi so bili včasih večji včasih manjši, vedno pa sem bila na lestvici med prvih 10 igralk v Sloveniji.

Ko sem končala gimnazijo v Kopru, sem odšla v Ljubljano študirat živilstvo in prehrano. Seveda se je vse spremenilo, saj je to pomenilo en kup dodatnih stroškov, ki sta jih starša sicer lahko plačevala, ker pa je tenis zelo drag šport, so za treninge finance zmanjkale. Premor je trajal 3 leta. Na začetku ni bilo to nič bolj pretresljivega, čeprav sem si želela še trenirati in tekmovati. Sčasoma pa sem se začela počutiti, da mi nekaj manjka. Vedno bolj sem začela razmišljati o tem, koliko mi tenis dejansko pomeni in da je težko brez njega, saj je v vseh teh letih postal del mene. Sreča se je obrnila na mojo stran in takoj, ko so se stroški mojega življenja v Ljubljani zmanjšali, sem začela trenirati v Ljubljani. Kmalu bo dve leti odkar sem ponovno začela trenirati in za to, da sploh lahko treniram, sem neskončno hvaležna.

Mislim, da je šport obvezen in zelo pomemben del otroštva, pa tudi nasploh. Mene je tenis naučil samostojnosti, borbe, zbranosti, marljivosti, potrpežljivosti in me izoblikoval v osebo kakršna sem danes. Skupaj s tenisom sem se fizično in psihično razvila, na tem se veliko tudi dela na treningih. Teniški igralci imamo poleg treningov tenisa, treninge posebej namenjene kondiciji, ki so pri tem športu tudi zelo vplivni na uspeh. Tam razvijamo motoriko, gibalne sposobnosti in fizično pripravljenost.

Tenis se trenira vsak dan, včasih tudi dvakrat na dan, kondicijske treninge pa parkrat na teden. Pred teniškim treningom se obvezno ogrejemo. Med treningom z različnimi vajami vadimo udarce, forhend, bekend, retern, volej, smeš, servis, pa tudi gibanje, taktiko, zaznavanje. Tako med treningom, kot med tekmo je zelo pomembno, da nisi negativen, ne obupaš prehitro in se boriš. Naj bo trening še tako naporen, se po njem počutiš odlično. Pripomore tudi k splošnemu počutju in sreči posameznika. Velik del tenisa je glava oz. emocije, saj te napake lahko hitro vržejo iz tira, postaneš negativen, potem pa še več grešiš. To je začaran krog, ki se ga prekine s koncentracijo, vzpodbujanjem in potrpežljivostjo. Vsako točko je potrebno začeti znova in pozabiti na pretekle napake. Včasih je to najtežja stvar, to se vidi tudi na tekmah, kjer pogosto zmaga tisti, ki ima ”glavo bolj na mestu”.

Sicer je tenis individualen šport, kar mi je zelo všeč, saj sem za vse odgovorna sama, dobre in slabe stvari. To pa ne pomeni, da na tenisu ne spoznamo novih prijateljev, saj velikokrat treniramo v skupini. Ker nas je v skupini malo, pa so te vezi še močnejše. Tenis je lahko tudi skupinski šport, saj se nekateri igralci osredotočijo na igranje dvojic, kjer je pomembno vzpodbujanje soigralca. Nova poznanstva sklepamo tudi na domačih ali mednarodnih tekmovanjih.

Kot že povedano, je tenis del mojega življenja, ki ga ne mislim več zapustiti. Za tenis sem se navdušila sama oz. sem ga vzljubila z vsakim letom treniranja bolj. Trenutno delam izpit za trenerja tenisa, tako bom vse življenje na igrišču, naj bo to v vlogi igralca, tekmovalca ali trenerja. Mislim, da je v tenisu dokaj težko uspeti, največji problem so seveda finance, pa kljub vsemu ga nebi zamenjala za noben drug šport. Rada bi še poudarila, kako pomembna je pri tenisu podpora staršev. Oni so tisti, ki otroka vozijo na treninge in tekme, jim vse to plačujejo in so poleg tega tudi steber, na katerega se otroci lahko zanesejo, ko je to potrebno.

Z veliko volje in motivacije se daleč pride, samo obupati ne smemo!  🙂

 

  • Povej naprej

Ekipa Miss športa Slovenije

Prireditev Miss športa SlovenijeLeave a Reply

Your email address will not be published.