Blog Miss športa Slovenije

Moj moto: “Uspeh ni dan, ampak je zaslužen,” me spremlja na vsakem koraku, predvsem pa na poti do uspeha!

Sem Tjaša Knez ter ena izmed finalistk Miss športa Slovenije 2017. Obiskujem Srednjo šolo za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo in sicer smer farmacevtski tehnik. Moj šport, ki mi vsak dan postavlja nove izzive je atletika.

Atletika je večinoma individualni šport, kar zahteva še posebno zbranost ter psihično in fizično pripravljenost vsakega posameznika. Preden pa me je ta šport navdušil, sem kot majhno pet-letno dekle plesala s cofki in palico pri mažoretkah. Kasneje sem se želela preizkusiti tudi v gimnastiki, vendar sem se kmalu za tem odločila, da poskusim z atletiko, saj me je začel zanimati tek. Pri tem sem tudi ostala, saj jo treniram že peto leto.

Moja disciplina so teki na srednje proge. Ti so daljši od šprintov in krajši od tekov na dolge proge. Sem spadajo vse razdalje med 400 m in 5000 m. Navadno tekmujem na stadionski disciplini teka 1500 m, udeležujem pa se tudi raznih krosov ter cestnih tekov do razdalje 10km. Taktično in mentalno pa je tek na 1500 m najzahtevnejša srednje-progaška disciplina. Tekme so telesno zelo naporne, zato je še posebno pomembna psihična  in fizična trdnost in sposobnost, da ohranjaš pozicijo na progi med tekmo in uresničuješ svoje taktične zamisli.

Uspeh pa je v vsaki športni disciplini odvisen od mnogih dejavnikov, tako prirojenih kot naučenih, ki pa se med seboj povezujejo. Treniram 5-6 krat tedensko po približno 2 uri dnevno. Treningi so različni, saj obsegajo tako treninge moči, kot tudi hitrost, daljše ponavljajoče teke ter daljše kondicijske teke. Meni najtežji so ponavljajoči se hitri teki, saj so pavze med njimi zelo kratke. Za takšne treninge moraš biti zelo dobro pripravljen, če jih želiš kvalitetno izvesti.

Na treningih pa je seveda zelo pomembno počutje. Nanje hodim z veseljem, saj si tam zbistrim možgančke, pozabim na vse skrbi ter iztisnem iz sebe vso jezo. Po treningu sem zelo utrujena, hkrati pa se počutim kot prerojeno ter vesela, da sem za svoje telo naredila nekaj dobrega. Sodelujem v zelo dobri ekipi s super trenerjem, ki nas na treningih še dodatno bodri in motivira. Svoj čas med tem preživim s sovrstniki, ki imajo meni podobne želje in interese po uspehu v športu.

Mislim, da bi se vsako dekle lahko preizkusilo v atletiki, pa ne samo zato ker je kraljevska disciplina, temveč tudi zato, ker daje nekakšno motorično dopolnitev, ki jo v življenju potrebujemo skoraj na vsakem koraku. Ob enem pa je tudi osnova za kateri koli drugi šport. Za tek potrebuješ le tekaške copate, voljo, s tem pa zaužiješ tudi košček narave. Z njim aktiviramo svoje telo, ter tako porabimo slabo energijo, ki ostaja v našem telesu.

Tek me je naučil, da je slediti strasti pomembnejše od strasti same. V nekaj se globoko in z iskreno srčnostjo potopite, nenehno izboljšujte in nikdar ne odnehajte. To je izpolnitev. To je uspeh!

Tjaša Knez

 

  • Povej naprej

Ekipa Miss športa Slovenije

Prireditev Miss športa SlovenijeLeave a Reply

Your email address will not be published.