Blog Miss športa Slovenije

Sem Tina Stegel, finalistka Miss športa Slovenije, stara 20 let, rojena sem v Postojni, kjer tudi živim. Že od malih nog sem si želela postati vzgojiteljica, zato sem se po končani devetletki vpisala na srednjo vzgojiteljsko šolo in jo tudi uspešni končala. Žal mi do sedaj ni uspelo dobiti delovnega  mesta, kjer bi lahko opravila pripravništvo in se, če bi bilo le možno, tudi redno zaposlila. Tako trenutno v pričakovanju ugodnega razpleta opravljam kot študentka priložnostna dela v bližnjem lokalu ter v Wellnes & fitnes centru v Postojni. Pregovor pravi, da kdor čaka tudi dočaka, zato ostajam glede želene zaposlitve optimistka.

V prvem razredu devetletke sem se še niti sedemletnica zagledala v enega izmed nekoliko starejših karateistov, zaradi njega  pristala v postojnskem karate klubu, kjer sem ostala vse do moje polnoletnosti. Nekaj let sem bila aktivna tudi v plesni šoli Urška ter v akrobatski skupini Flip pa tudi odbojka me je mikala. Vendar tatami (dvoranska podloga) in kimona (oblačilo karateistov) sta prevesila na stran karateja in ostala moja zvesta sopotnik.

Ker želim v tekmovalnem smislu še napredovati, sem pred dobrim letom sprejela ponudbo Karate kluba Rudar Velenje in prestopila v njihov klub. Smo kot velika družina, kjer pod budnim očesom odličnih trenerjev resno treniramo, si medsebojno pomagamo, pa tudi prijetno družimo. Ko je karate postal pred kratkim olimpijski šport smo si tudi mi zastavili še višje cilje!

Naša panoga sodi uradno pod borilne športe, pa ni tako groba, kot bi si kdo, po imenu sodeč, mislil. Vsekakor sem se v tem športu naučila samodiscipline, potrpežljivosti, borbenosti pa tudi sklenila veliko prijateljskih navez. V tekmovalnem karateju sta dve disciplini: kate (borba z namišljenim nasprotnikom) in kumite (športne borbe), ki je tudi moja strast že od samega začetka. Zadnjih pet let se posvečam samo športnim borbam. V športnih borbah se na tatamiju (borišče) borita dva nasprotnika in si z različnimi udarci (ročnimi in nožnimi tehnikami) poskušata priboriti točke, ki se točkujejo od ena do tri. Zmaga pripada tistemu, ki si v dveh minutah pribori več točk. Včasih se sicer v preveliki tekmovalni vnemi zgodi tudi kakšna manjša poškodba, odrgnina, podplutba … A to zelo kmalu izgine, lepi spomini na vsa ta srečanja pa nam ostajajo.                                                                                 

Ko sem v spominu preletela vsa ta s karatejem povezana leta, ne morem mimo zahvale staršema, ki sta mi bila v največjo podporo, saj sta me ves ta čas spremljala na treningih in tekmah, me prevažala v neštete kraje, žrtvovala tudi del njunih dopustov… Hvala vama!

Pa še nekaj o mojih tekmovalnih dosežkih. Številnim naslovom državne prvakinje in pokalne zmagovalke v različnih starostnih kategorijah so sledili ekipni reprezentančni nastopi med mlajšimi članicami, kjer moram izpostaviti dva rezultata: prvo mesto na balkanskem prvenstvu v Dubrovniku 2015 in 2. mesto na balkanskem prvenstvu v Sarajevu 2016. Z zmago na mednarodnem turnirju “Lignano open 2016” v Italiji med članicami do 61 kg sem postala kategorizirana športnica državnega razreda s strani Olimpijskega komiteja Slovenije.

Kot kadetska in mladinska reprezentantka Slovenije sem videla kar lep košček sveta: Malezijo (svetovno prvenstvo), Azerbajdžan in Srbijo (evropsko prvenstvo) ter številna mesta na turnirjih v sosednjih državah.

In kakšni so moji srednjeročni poklicni in športni cilji?

– Uresničiti svoje sanje in poklicno vzgajati najmlajše.
– Nastopiti na olimpijskih igrah 2020, kjer bo karate prvič sprejet med olimpijske športe.
– Po končani karieri postati trenerka karateja in morda odpreti svojo šolo karateja.

Moj večni športni moto je : VERJEMI VASE! Ta moto mi je večkrat pomagal priti do zmage in želenih rezultatov.

 

  • Povej naprej

Ekipa Miss športa Slovenije

Prireditev Miss športa SlovenijeLeave a Reply

Your email address will not be published.