Blog Miss športa Slovenije

Sem Lana Križanec dijakinja Biotehniške šole v Mariboru, kjer se izobražujem za veterinarskega tehnika, hkrati pa sem ena izmed finalistk Miss športa Slovenije 2017. Treniram rokomet (levi zunanji) v ŽRK BRANIK (Ženski rokometni klub Branik), ki je moja strast od 9. leta dalje. Za rokomet me je navdušila moja soigralka, ki sem jo videla igrati na šolskih tekmovanjih.

Moja športna preteklost je kar raznolika, od gimnastike, baleta, plavanja, atletike in rokometa me je najbolj navdušil prav rokomet. Za rokomet sem izvedela v osnovni šoli, kjer so potekala tekmovanja, katerih smo se z šolo tudi udeležili. Kot 9. letno dekle me je prevzelo igranje z žogo ter ekipni šport. S pomočjo staršev sem se odločila, da grem na prvi trening. Na začetku je bil trening zgolj zabava oziroma neke vrste rekreacija 3x na teden. Čez čas pa sem s pomočjo trenerja in soigralk osvojila osnove rokometa. Takrat so treningi postali zahtevnejši in resnejši, kajti vsak trening sem morala utrditi, kar sem se naučila na prejšnjem treningu in se vedno naučiti nekaj novega. To mi je bilo v veselje, ker sem v precej kratkem času osvojila vse kar rabi dober/ra rokometaš/ica.

Marsikdo misli da je rokomet igra samo za moške, ker zahteva veliko fizične moči in visoki prag bolečine, a ni tako. Me punce smo dokaz, da ta šport zmore vsak, ki ima željo po igranju.

Rokomet je ena najhitrejših ter najbolj popularnih in tudi grobih, ekipnih iger na svetu. Ekipni cilj je doseči čim več golov, pri čemer napadalci žogo lahko vodijo ali si jo med seboj podajajo, dokler si ne ustvarijo priložnosti za strel na gol. Ko žogo izgubijo, pred golom okrog svojega kazenskega prostora ustvarijo obrambo in poskušajo nasprotni ekipi preprečiti dosego zadetka. Rokomet zahteva fizično moč, motorične spretnosti, natančnost pri izmetu in podaji žoge, hitrost, kondicijo, koordinacijo, ocenjevanje gibanja soigralk, dobro opazovanje gibanja nasprotnic, hitro razmišljanje in reakcije v danih situacijah, močno voljo, pogum, disciplino, organiziranost ter timski duh. Tekma traja 2x 30min z 10min odmorom. Ker rokomet slovi kot ena izmed najbolj grobih iger so med samo tekmo tudi kazni za najhujše prekrške, ki jih določita sodnika. Najhujša kazen je rdeči karton kar pomeni da ne smeš igrati do konca tekme, 2min dobiš kadar narediš prekršek nad igralko in posledično dobi nasprotna ekipa sedemmetrovko. Za lažjo obliko prekrška dobiš rumeni karton.

Za uspehe na tekmah so zelo pomembni treningi, ki temeljijo na:

  1. kondiciji,
  2. vajah za moč,
  3. koordinaciji,
  4. natančnosti in moči strela,
  5. uigravanju ekipe.

 

Za na konec bi vam rada predstavila pogled na rokomet skozi svoje oči… Zame je rokomet skozi leta postal vsakodnevna rutina, ob kateri se lahko sprostim, izkažem in izrazim svoja čustva. Najbolj me privlači vzdušje pred tekmo, zaradi adrenalina in želje po igri, ki se prebudi v meni. Soigralke se med seboj podpiramo, kar mi je pomagalo tudi pri gradnji svoje samozavesti. Ne glede na to, da je rokomet ekipni šport, lahko napreduješ tudi kot posameznik, kar mi je tudi uspelo. Letos sem bila izbrana za slovensko kadetsko reprezentanco, kar je poplačalo ves trud in čas, ki sem ga vložila v ta šport.

Vse punce, ki si želijo graditi na svoji samopodobi, postati telesno in kondicijsko pripravljene, se znati same soočiti s problemi in hitro reagirati v danih situacijah, vam polagam na srce, da je rokomet pravi šport za vas. Da pa ne boste mislili, da je rokomet samo trdo delo, naj vam povem, da časa za zabavo nikoli ne zmanjka.

Zaključila bi z verzom, ki v celoti povzame moje mišljenje o športu, ki mi zelo veliko pomeni: »What I enjoy about handball is the forgetfulness- forgetting yourself and your worries!«

Lana Križanec

 

  • Povej naprej

Ekipa Miss športa Slovenije

Prireditev Miss športa SlovenijeLeave a Reply

Your email address will not be published.