Klimatska naprava je sistem, ki se uporablja, da se ohladi prostor z odstranitvijo toplote iz prostora in se gibljejo do neke izven območja. Nato se hladen zrak skozi prezračevanje lahko premika po stavbi . Klimatske naprave zahtevajo nekaj dela za delo, sicer bi se entropija naravno zmanjšala, kar prepoveduje drugi zakon termodinamike .

delovanje klimatske naprave

vir: https://energyeducation.ca/encyclopedia/Air_conditioner

Klimatske naprave delujejo podobno kot toplotna črpalka , vendar namesto tega sledijo hladilnemu ciklu . Ta hladilni cikel je prikazan na sliki zgoraj. Za hlajenje snov, znano kot hladilno sredstvo , predelamo v naslednjih korakih:

  1. Hladno tekoče hladilno sredstvo absorbira toploto iz bolj vročega prostora v uparjalniku in ohladi prostor.
  2. Nato hladilno sredstvo spremeni fazo v plin in se skozi kompresor postavi, da poveča svojo temperaturo.
  3. Nato hladilno sredstvo prehaja skozi kondenzatorske tuljave in prenaša toploto iz hladilnega sredstva v zunanji zrak.
  4. Hladilno sredstvo se širi, da zmanjša svoj tlak in se ohladi pod sobno temperaturo, da se cikel ponovi.
  5. Klimatska naprava je ključni sestavni del sistema HVAC , ki se osredotoča na nadzor temperature doma, da bi kar najbolj izkoristil udobje in sposobnost bivanja v prostoru.

Za delovanje klimatske naprave mora biti uporabljeno delo, ki ga dovaja elektrika.

Klimatske naprave imenujemo “split-sistemi”, ker obstajata zunanja enota (kondenzator) in notranja enota (uparjalnik). Ta dva sistema sodelujeta pri izpolnjevanju naloge hlajenja notranjega prostora in hkrati njegovega razvlaževanja. To razvlaževanje se zgodi, ko topel zrak od znotraj prehaja čez hladni uparjalnik, kjer se topel zrak kondenzira in izgublja vlago, tako kot topel zrak na hladnem kozarcu limonade.

Split sistem opisuje klimatsko napravo z ločenimi notranjimi in zunanjimi komponentami. Obstaja tudi druga vrsta klimatske naprave, ki združuje te komponente v en zunanji sistem, znan kot “zapakiran” sistem.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja