kateri kavni avtomat

Vedno več posameznikov, gospodinjstev in podjetij se odloča za nakup kavnega avtomata. To je logično in razumljivo, saj kavni avtomati ne le pohitrijo postopke priprave kave, temveč ga poenostavijo, hkrati pa omogočajo pripravo boljše, bolj izrazite in aromatične kave. Pri tem pa se seveda pojavlja vprašanje, kateri kavni avtomat izbrati oz. kateri kavni avtomat je najboljši. Slednje vprašanje pa bi z namenom, da bralcu olajšamo izbiro nekoliko preoblikovali in sicer v vprašanje, kateri kavni avtomat je najboljši za moje potrebe.

Kot “profesionalni” pivci kave smo na tem področju preizkusili že vse načine priprave kave oz. smo kavo v podjetju pripravljali že na vse možne načine. V začetku smo pili klasično turško kavo, nato smo prešli na kafetiero, ki smo jo kasneje zam3enjali s kavnim avtomatom “na ročico”. Tega smo uporabljali dolgo časa, vse dokler nismo za darilo prejeli avtomata na kapsule.

Zanimivo, se za slednjega ne bi nikoli odločili, saj smo ljubitelji “prave” kave in so nas kapsule za kavo od začetka nekoliko odvračale. Zakaj?

Motilo nas je predvsem to, da se kava pripravlja iz plastične kapsule in, da kave v surovi obliki, pri avtomatu na kapsule pač ni mogoče videti.

Po preizkušnji pa nam je avtomat za kavo (na kapsule) vedno bolj priraščal k srcu, vedno bolj smo uporabljali avtomat na kapsule in vedno manj kavomat na ročico. Zakaj?

Kavni avtomat na kapsule na prvi pogled ne zgleda kaj dosti drugače od klasičnega kavnega avtomata na ročico. S časom uporabe, pa se prednosti vedno bolj kažejo. Pri delu v podjetjih je način pitja kave drugačen, kot v gospodinjstvih. Manj je časa, pozornost je usmerjena drugam in posamezniku preprosto ni do tega, da bi po pultu pacal s kavo pri polnjenju ročice. Hkrati tudi mnoga podjetja postavijo kavomat v delovne prostore, kjer pa nimajo nujno vode in lijaka v neposredni bližini. Tretja prednost je širina ponudbe različnih vrst kavnih kapsul.

kafetiera

Tako lahko rečemo, da je tako za podjetja, kot za posameznike, ki se s pripravo kave ne želijo ukvarjati, avtomat na kapsule izbira, ki:

  1. omogoča najbolj enostavno pripravo kave
  2. omogoča najbolj čisto pripravo kave
  3. je uporabna, kjer ni dostopa do vode
  4. zagotavlja najširšo izbiro kavnih mešanic

Tako v omenjeni situaciji avtomat na kapsule zagotavlja po našem mnenju najboljšo izbiro. Poleg tega so cene avtomatov na kapsule dostopne oz. relativno nizke. Torej so nižje od cen klasičnih kavnih avtomatov. Nekoliko dražje so kapsule, katerih cene se gibljejo od 0,30 € do 0,5 € na kapsulo. Kupite jih lahko po spletu in v Mueller trgovinah.

Naša izbira za gospodinjstvo oz. posameznika, ki želi piti čimbolj naravno kavo oz. le-to čimbolj neposredno, pa je zagotovo klasični kavni avtomat “na ročico”. Ti so nekoliko dražji od avtomatov na kapsule. Cene avtomatov “na ročico” se gibljejo od 100 € in več. Priporočljivo pa je, da poleg kupite tudi kakovosten mlinček za kavo, saj ima sveže-mleta kava popolnoma oz. bistveno bolj živo aromo.

Če želite cenovno najbolj dostopen način kave, a želite piti “espresso”, je najbolj dostopna izbira kafetiera. Tudi klasična turška kava je dobra, a priprava traja nekoliko dlje. Traja pa tudi, da se pripravljena turška kava ohladi do te mere, da je pitna.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja